НАПИСАХА МИ АКТ! Какво да правя?

Почти на всеки (стига да е навършил 18г.) се е случвало – няма нищо страшно, нито превратно, в крайна сметка става дума само за пари. Както казват евреите „ако проблемът може да се реши с пари, значи това не е проблем, а е разход !”

Защо не трябва да се панирате?

Написаха ми акт. Какво да правя?

Защото самото написване на т.нар. АКТ е само началото на едно административно производство. Всъщност истинското име на АКТ-а е АУАН, което означава акт за установяване на административно нарушение. Както при всеки отговор на труден въпрос, той се състои в самия въпрос, а именно : разтълкувайте самата абревиатура на документа и ще се уверите сами – актът се съставя, за да бъде установено едно административно нарушение. Актът си има съставител – актосъставител. Актосъставителят е служебно лице – полицай, митничар, общински служител, служител от ДАИ, служител от НАП, НОИ, КЗП, ХЕИ, БАХ или от всяка друга държавна структура, който е упълномощен от началника си да съставя актове. Защо прави това? Защото при проверка (или сигнал от „будни граждани”) е съзрял (или е сигурен, че е установил) наличието на нарушение. Съответното нарушение сте извършили вие, като не сте извършили действие или сте извършили действие, с което сте нарушили разпоредби на закона.

Важно е да знаете, че актосъставителят винаги е придружаван от свидетел на съставянето на АУАН. Свидетелят услужливо се придвижва и присъства с него – от установяването на нарушението, през съставянето на акта, та чак до явяването пред районен съдия в случаите на обжалване. Не се панирайте! Нищо, че са поне двама. Всъщност има много места, на които те могат да сгрешат и често го правят.

Съставянето на акта е началото на един процес, на една процедура.

Написаха ми акт. Какво да правя?

Тази процедура се състои от точно определени правила. Всяко неспазване на процедурата или правилата, работи във ваша полза и може да доведе до отпадане на акта, т.е. до отменяне на наказанието. Какво още се случва по време на съставянето на акта? Актосъставителят и свидетелят записват датата, часа, имената си, служебните си номера, описват в какво се състои нарушението и закона, който е нарушен. След това ви дават право да се запознаете с акта, т.е. с документа (прочитат ви го или ви го дават да го прочетете), а после ви подканят да напишете възражение, ако не сте съгласен с описаното в акта. След това ви подканят (независимо дали сте писали възражение или не) да се подпишете на самия акт. Този подпис и датата на акта, са началният момент на възможността ви да възразите писмено в тридневен срок от тази дата. Задължително получавате най-нечетливия екземпляр от акта. Не забравяте да го натъпчете в джоба си или да го сгънете на поне 8части, за да не може никой адвокат на този свят да го прочете.

Какво представлява процедурата?

В края на тежкия работен ден актосъставителят отнася до началника си (който законите наричат „наказващ орган”) всички съставени през деня с пот и усилие актове, заедно с иззетите доказателства (спомняте ли си, че КАТ-аджията ви взе синьото талонче? Ей това е доказателство и ще е такова, докато не приключи целия процес. Талончето ви ще живее поне 2 месеца в държавни учреждения –КАТ, районен съд, административен съд.)

Написаха ми акт. Какво да правя?

Наказващият орган се запознава с акта и може да направи само 2 от следните:
А) Да отмени издадения против вас акт (защото има рожден ден, или защото има основания за това, които са записани в закона, но най-вече поради пороци в самия документ – липса на дата, подпис, липса на свидетел, неточно описание или липса на описание и т.н.). Ако наказващият орган направи това, то процесът, който започна с акта, приключва на мига.
Б) Да издаде, въз основа на акта НП (наказателно постановление), което също е документ и е 1:1 приписан самият акт + нарушението, точният текст на закона, който е нарушен и наказанието, размерът на наказанието и други подробности по него (например обезщетения за пострадали и др.). Това НП е вашата „присъда” за това, че са ви уловили в извършването на нарушение. Там пише колко пари трябва да платите и с какво още ви наказват.

Продължавайте да не се панирате, защото:

  1. Това наказателно постановление, което е издадено въз основа на акта, трябва да ви бъде връчено, т.е. трябва да го получите. Понякога се случва с месеци да не ви намерят на посочения адрес и вие да нямате и най-бегла представа, че въз основа на „онзи” акт е издадено наказателно постановление.
  2. Това наказателно постановление може да бъде обжалвано. В случай, че не ви харесва (или не сте доволен от това, че „органът” ви наказва) имате право да се отнесете до Районния съд.

Не вярвате ли? Чак до съда за един акт?
Да, точно това се получава. Със своята жалба против наказателното постановление, вие молите уважаемия съд да ви призове и след като се запознае с всички материали по делото да отмени несправедливото наказание. Видяхте ли, нищо сложно.

Ако сте разбрали поне 30% от гореописаното, значи вече сте наясно, че:
1.Никога няма да се панирам при съставянето на акт против мен (или фирмата ми);
2.Още докато ми пишат акта, звъня на адвоката си, а сетне вземам акта и тичам при него, защото сроковете в това производство са кратки, а глобите са прилично високи.