Как да си отворим фирма?

Как да си отворим фирма?

Ако сте стигнали до този въпрос, вероятно вече имате нужда от фирма.

Имате прохождаща или вече работеща идея как да печелите пари. Оглеждате се и чувате, че повечето познати и колеги се чувстват спокойни, оперирайки легално с фирмата си. Осъзнали сте, че е по-добре да сте в синхрон със законите, отколкото да рискувате глоби, разправии и рестрикции.

Първото, което трябва да направите, е да си отговорите на следните въпроси:

 • Сам ли ще работя или съвместно с някого?
  Отговорът на този въпрос ще ви даде яснота каква да е юридическата форма на фирмата: ЕООД, ООД, ЕТ, СД, АД, Кооперация и т.н. Има ли изискване специално от закон или друг нормативен акт за формата на фирмата?
 • Какво име ще избера за фирмата си?
  Това е важно, защото законът изисква името да е уникално, т.е. да не се повтаря с вече регистрирана фирма с такова име или фирма, за която има запазено име.
 • Къде ще е официалният адрес (седалището) на фирмата ми?
 • Кой ще е управителят на фирмата ми?
 • С какъв капитал ще създам фирмата си?
  Единствено при регистриране на ЕТ няма изискване за минимален капитал. Във всички останали случаи, Законът изисква минимално количество капитал, като за ЕООД и ООД е 2лв. Макар и да изглежда примамливо, никога не избирайте минимума, тъй като след време това може да ви създаде ядове и допълнителни разходи.

Мога ли да се справя с всичко това САМ?

Разбира се. Попълват се няколко документа и се съставят протоколи, образци и актове, създава се специална набирателна сметка (за капиталовите дружества) и всички бумаги се входират от адвокат (или лично от вас), заедно с дължимата държавна такса в Търговски регистър при Агенция по вписванията.

Ние, от счетоводна кантора DENEX, предлагаме услугата да регистрираме фирмата вместо Вас – наш юрист изготвя всички нужни документи и ги входира.

Заяви БЕЗПЛАТНА среща с нас:
Ще се свържем с Вас, за да уговорим ден и час за срещата.