Защо ми е нужен счетоводител?

Статия за начинаещи и прохождащи в бизнеса.

Този въпрос може да си зададе само един тип човек – това е човекът с нестихващ ентусиазъм и оптимизъм, въоръжен с безкрайно търпение, трудолюбие и вяра в собствените възможности и успеха си. Това е човекът, който е решил да работи за себе си и въпреки рисковете предпочита това, вместо да работи за някого и да разчита на „сигурната” заплатата в края на месеца.

Ако се познавате в тези описания, но си задавате въпроса „Защо ми нужен счетоводител или финансов консултант ?”, това означава, че имате нужда да прочетете следващите редове.

Защо ми е нужен счетоводител?

Ако знаете отговора на този въпрос, може да прочетете другите ни статии.

Няма да ви отегчавам с изискванията на закона или добрите търговски практики, нито с историята или опита на „другите”. Просто е – ако сте решили да се занимавате с бизнес, счетоводителят ви е първата задача – цел № 1 е да си намерите точния човек.

Какво ще е без него?

Опитайте няколко месеца без счетоводител и ще се окажете в неприятната ситуация да вършите това сам, като през това време няма да има кой да върши вашата работа. Дали може да се справите с всички детайли? Почти сигурно – не. Има специфики, изисквания за икономическо образование, опитът също е решаващ, а актуализацията на законите, наредбите, инструкциите и правилниците, както и връзките между тях, не е никак проста дейност. Освен това се налага и да се прилагат и то точно съотносимо към конкретни казуси. Много често не свършването на тези или други действия или бездействието в даден момент приключва с невероятно солена и неприятна глоба, акт или начет.

Финансовите проверители – ревизори, данъчни инспектори, служители от всякакви инстанции, до които неминуемо опирате, докато си вършите работата, са все професионалисти и вършат това срещу заплащане!

Какво излиза? Вие отивате на война, без да имате представа къде е бойното поле, на колко фронта ще се наложи да воювате, нямате никаква представа от броя и разположението на противника. Нямате и никога не сте боравили с оръжие, а противникът ви е професионален войник, въоръжен с най-новото и смъртоносно оръжие, а и ежедневно и от дълги години е в непрекъснати битки?

Бихте ли опитали без оръжие да влезете в схватка с група въоръжени до зъби командоси …или дори с един взвод войници? Едва ли!

Колко време ще оцелеете, дори и с невероятен късмет?

Ако разчитате на милост – недейте! Тези хора работят и получават заплати, за да си вършат работата и голяма част от тях го правят много добре, още повече – те поучават бонуси върху възнаграждението си, когато си вършат добре работата, т.е. са мотивирани!

Каква работа ще върши и защо ще му плащам?

Ако бизнесът ви не е консултантски (т.е. сам можете да отделите време и сили за собственото си счетоводство), всеки друг сектор от икономиката изисква специално назначен за тази работа човек.

Нали не гледате на вашия бизнес като на нещо мърляво, временно и ненадеждно? Е, тогава е ясно, че ще изберете най-добрия, най-сигурния и най-лоялния човек за вашето счетоводство. Това е човекът, който ще знае вашите тайни в бизнеса. Това е човекът с когото ще споделяте намеренията си и ще обсъждате плановете си. Това е човекът, който ще ви посъветва в точния момент по най-правилния начин, за да постигнете по-лесно и бързо целта си.

Отделно от това, той е вашият гръб. Администрирането на бизнеса в съвременния свят е доста тегава, досадна и сложна работа. Не е ли по-добре някой друг да я свърши, вместо вас? Не е ли по-лесно да звъннете по телефона за консултация по всякакъв икономически въпрос на момента, или да поговорите в офиса няколко часа, отколкото да разчитате на вятърничава и несигурна информация от всякакви надеждни и ненадеждни източници?

КАКЪВ Е ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР?

Собствено или външно счетоводство?

Ако четете тези редове е ясно, че сте в началото на вашия бизнес и още не знаете, че когато избирате счетоводител имате следните опции :

  • избирате специалист и го назначавате във вашата нова фирма ;
  • избирате счетоводна кантора и доверявате дейността си.

Плюсове и минуси на всеки от вариантите.

Плюсове на собствен счетоводител.

1.Най-важното предимство е, че това е ваш служител, т.е.ваш подчинен. Това следва директно от вида на договора между вас – вие, като управител на фирмата сте работодател на назначения от вас счетоводител. В този ред на мисли, имате доста опции, като да го заставяте да ви върши много работа за малко пари, или да върши непривични дейности, ходещи по ръба на длъжностната му характеристика, може да го наказвате и „изтезавате” по всякакъв позволен от Кодекса на труда начин. Ако не ви хареса неговата работа, винаги можете да го освободите.

2.Следващия сериозен плюс е, че ако вашият счетоводител е ваш служител, то с няколко идеи по-бързо и по-рано може да му се доверите. Но изхождайки от отговорността, на работниците и служителите по трудови договори, реалната ви гаранция е почти никаква (размера на три работни заплати и то с много условности и уговорки).

3.Вашият счетоводител ще е тясно специализиран (още по-добре, ако вече сте намерили такъв с опит в предишни компании от вашия бранш) и ще е много добър или най-добрия в бранша. Това е изключителен плюс.

Минуси.

1.Обикновено (изхождайки от т.3) най-добрите и най-опитните са толкова скъпи, че в началото (дори да разполагате със солидни авоари за старт), ще ви се стори стряскащо голяма заплата за т.нар.чиновник. Разбираемо е най-добрите да са и най-скъпи, но вие едва ли ще очаквате, че привличайки харесания от вас специалист, той ще разчита на средна европейска заплата. Наистина е скъпичко, но със сигурност си струва, стига да може да си го позволите.

2.Отново във връзка с т.3 от предходните писаници – добрият счетоводител няма да може да работи сам. Воденето на счетоводство на вашия бизнес е свързано с много и най-различни, разнородни и често объркващи дейности. Ако сте привлекли много добър и скъпо платен счетоводител, не очаквайте от него да ви води счетоводство, ТРЗ, деловодство и част от правните въпроси (пълномощни, договори и др.) – рано или късно или ще се разделите с него, или ще се наложи да си наемете още 1 или двама служители, които да вършат деловодната работа. Това е много добре, защото вече ще си имате собствено счетоводство (като големите играчи), само че, може ли да си го позволите на този етап?

3.Тясно специализираният ви собствен счетоводител рядко ще може да ви даде адекватни съвети за нови инвестиции или вложения в друга сфера. И това е очаквано. Ако вие имате добър старт в строителството и за вас работи най-добрия счетоводител, но сте решили да се впуснете в ново начинание и да отделите средства и време за фермерство, ще се окаже ….че нямате счетоводител. Разбира се няма специалисти по всичко и вашият служител ще направи всичко възможно да си върши работата, но вероятността да се „задъха” още на старта е по-голяма отколкото нуждата ви да наемете друг счетоводител.

Плюсове и минуси на външно счетоводство

Плюсове

1.Избирате и възлагате счетоводството си на кантора, без да имате какъвто и да било ангажимент за прекратяване на работата. (за разлика от назначения на работа служител, където дори да ви липсват морални дилеми за това какво става с хората, когато нещата не потръгнат, имате финансова отговорност за служителите останали без работа). Тук това не е проблем по всяко време, тъй като работите с равнопоставена страна – вие сте възложител, отсрещната страна е изпълнител.

2.Ще ви излезе доста по-евтино, ако сравните заплата на „висок специалист” със съпътстващата го „свита” от редови счетоводители, плюс всички видове осигуровки, застраховки, обезщетения, майчинства, отпуски, болнични и други. Всяка счетоводна кантора ще върши тази работа с нужния персонал (от един, двама или трима оперативни счетоводители) без дори да знаете точно как се случва, тъй като технологията на разпределението на работата е друга. А и всичко това ще е за по-малко пари.

3.Имате гаранция за услугите, които заплащате. Разбира се това не важи за всички счетоводни кантори, но вие може да проучите добре пазара и да се уверите в това преди да възложите счетоводството си.

Минуси

1.Няма да може да ползвате консултантската фирма за всякакви ваши приумици (или за дейности, които не сте уговорили предварително) при това почти безплатно.

2.Консултантската фирма също е винаги на разположение, но не е толкова близо до вас, като собствения счетоводител, макар че този минус е спорен, тъй като това е въпрос на договаряне от една страна и на организация в работата на фирмата ви, от друга страна.

За счетоводството на една фирма съществува и трети вариант – комбинация от собствено счетоводство и външно счетоводство.

Това се прави от големи компании, като целите на мениджърите или собствениците са основно две:

1.Сравняване и корекция при обработването на данните.

2.Вътрешно (за собствените чисто бакалски сметки) счетоводство и данъчно (външно) счетоводство с представителство пред НАП, Агенции и институции – при ревизии, проверки и др.

Всяка голяма компания работи по този начин. 

Заключение: може да сравнявате и да премисляте колкото си искате, но ако трябва сме съвсем откровени помежду си, съгласете се със следното:

Един много добър „специалист” от тия, които са скъпо платени и смятате да си наемете да работи само и единствено за вас…най-вероятно вече има собствена кантора и ще ви убеди, че ще е по-евтино и сигурно за вас да го ползвате като външно счетоводство, отколкото да работи за вас на трудов договор.

Изслушайте го (ако ви се удаде тази възможност да говорите на тази тема), той по един или друг начин ще ви каже това, което написах в самото начало на статията…защото той е като вас – нестихващ ентусиазъм, човек вярващ в силите си и в успеха си, човек обичащ и отдаден на работата си, преминал през опита и годините и много, ама много вещ в занаята…